dimecres, 8 de setembre del 2010

La «Flotilla de la independència» sahrauí

Una expedició sota pavelló espanyol salparà de Canàries per al Sàhara Occidental per denunciar la violació dels drets humans i el «bloqueig informatiu» del Marroc a la regió. Ja compta amb la presència assegurada d'activistes d'altres països com Mèxic, Argentina o Àustria.
A la diplomàcia hispano-marroquí se li presenta un altre embolic en l'horitzó amb la reactivació de les protestes en defensa del poble sahrauí. I tot això sota el marc dels recents incidents a la frontera melillenca i la violència patida per activistes espanyols durant una manifestació en defensa dels drets del Sàhara Occidental.
Si els recents esdeveniments van obligar el ministre Rubalcaba a visitar el país veí per aclarir la situació, i a Zapatero a defensar la diplomàcia espanyola en la seva visita oficial a la Xina, la tensió promet mantenir-se en els propers mesos, i més amb aquesta iniciativa.
Almenys un centenar de persones sortiran del territori espanyol, amb rumb al Sàhara Occidental, en el que ja s'ha batejat com la «Flotilla de la Independència». Un projecte que es durà a terme al novembre o potser l'any que ve, i que comptarà amb voluntaris de diferents organitzacions de drets humans, activistes pro sahrauís i també representants de diversos mitjans de comunicació.
Des de Canàries a El Aaiun:
Segons el pla traçat pels activistes, les embarcacions salparien des de Canàries per al Sàhara Occidental, en concret cap a El Aaiun, per tal de trencar el «bloqueig informatiu» que el Govern alauita manté sobre l'antiga colònia espanyola. Tot i que segons fonts de l'organització, no només participarà el poble sahrauí i ciutadans espanyols, sinó que estan involucrats en la iniciativa organismes internacionals que han volgut col·laborar amb la causa. «Des del dissabte s'han sumat 15 organitzacions, entre elles diverses de Mèxic, Argentina i una entitat austríaca», va precisar Isabel Galeote, portaveu de l'Observatori de Drets Humans per als territoris ocupats del Sàhara Occidental.
Galeote va explicar a ACN Press que es tracta d '«una proposta de treball per tal de recollir aportacions» amb una base que qualifica de «eminentment social». La portaveu no va poder precisar encara més detalls sobre el projecte, ja que es troba en una fase inicial: «Encara no sabem el nombre de vaixells que compondran la flota», encara que ja es calcula que almenys poden ser vuit embarcacions.
Pel que fa a data de partida, s'especula amb diverses. La primera seria el 14 de novembre, aniversari dels acords de Madrid de 1975, encara que podria ser molt precipitada. També amb el 27 de febrer, data de la constitució de la República Àrab Sahrauí Democràtica, i el 20 de maig, inici de la lluita armada del Front Polisario.
Els objectius principals d'aquesta acció són «denunciar l'actitud d'indiferència de la missió de l'ONU, MINURSO, davant les constants violacions dels drets humans que dia rere dia es cometen en Territoris Ocupats del Sàhara Occidental, davant la seva presència i a causa del " statu Quo" que patim des del dia 1 de setembre de 1991». La iniciativa es posa en marxa després de l'incident violent en el que onze activistes espanyols van acabar apallissats durant una manifestació al Marroc durant la passada setmana. Exteriors va donar per tancat l'assumpte després de "creure's" la versió de les autoritats marroquines, que van denunciar que els espanyols estaven «participant en una manifestació il legal i no autoritzada, durant la qual van sorgir enfrontaments entre els que protestaven i ciutadans marroquins».
Notícia extreta de: www.saharalibres.es