dilluns, 6 de setembre del 2010

Històric Acord de la Cambra de Diputats de Xile insta el immediat reconeixement de la República Àrab Sahrauí Democràtica.

* Font: Missió Sahrauí per a la República de Xile
La Cambra de Diputats de la República de Xile ha aprovat el Dijous 02 de setembre, la resolució Nº 134 mitjançant la qual "demana a SE el President de la República, activa i encaridament, per raons històriques constitutives a la nació xilena, honorar definitivament la paraula de Xile procedint sense més dilació al reconeixement de la RASD i al immediat establiment de les relacions diplomàtiques entre ambdós països".
L'acord, tramitat inicialment el 08 d'agost, a petició de 30 diputats i amb l'adhesió d'uns 60 membres de la Cambra, posa en consideració que des de 1975, el Regne del Marroc va procedir a ocupar militarment territori del Sàhara Occidental, donant origen a un conflicte que manté enfrontat a aquest país amb el poble sahrauí, habitant ancestral de l'esmentat territori, que amb motiu de la guerra contra l'ocupació estrangera prossegueix la resolució, el poble sahrauí ha hagut de fer front greus i sistemàtiques violacions als seus drets humans per part de l'ocupació estrangera.
En aquest sentit, Cambra de Diputats recorda que davant l'agreujament d'aquesta situació, havia condemnat enèrgicament les violacions sistemàtiques als drets humans al Sàhara Occidental, en el seu Projecte d'Acord N º 02 aprovat el 18 de març de 2010. La Cambra crida l'atenció al nou Govern de Xile, a prop del compliment d'un any de la Resolució N º 826 del 14 de Juliol de 2009, per la qual demanava a la seva Excel lència, Mitchell Bachelet expresidenta de la República, procedir al reconeixement de la RASD sense que fins ara s'hagi dut a terme la seva petició.
L'Ambaixador Sahrauí en missió per a Xile, Mohammad Zrug, al destacar altament el valor històric i polític de l'acord, agraïa en un missatge dirigit als diputats i diputades el seu compromís per fer justícia amb un tema pendent i d'alta transcendència per a les dues nacions, en mateix temps que expressava el seu desig, en què el Govern de la República correspongui satisfactòriament l'acord aprovat pel congrés dels diputats.
Un grup de legisladors en representació de totes les forces polítiques representades a la Cambra, portés davant el govern en els successius dies el text aprovat, per a coneixement i valoració.
Notícia extreta de: Poemario por un Sahara Libre