diumenge, 9 de juliol del 2006

8 de juliol, l’esclat de la solidaritat participativa amb el poble sahrauí
L’Assemblea Ordinària de l’Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí (ACAPS), celebrada en el dia d’avui al Centre Cívic La Farinera del Clot (Barcelona), cal considerar-la, sense cap mena de dubte, com una fita històrica en la dilatada vida de la nostra entitat. El 8 de juliol de 2006 significa ja l’inici d’una nova etapa d’ACAPS, una organització que ha pres un compromís profund i radical a favor de desenvolupar una solidaritat participativa que també vol promoure la coordinació, en peu d’igualtat, amb la resta del moviment català de solidaritat amb el poble sahrauí, amb l’objectiu d’enfortir el recolzament de la societat civil de Catalunya tant a la població dels campaments de refugiats com a la lluita de resistència a les zones ocupades.

La sessió s’ha iniciat passades les 10 h amb la ratificació per part de l’assemblea dels quatre components de la Mesa: Rosa Farrés (presidenta), Àlex Font (secretari), i Toni Guirao i Antonia Hernández en qualitat de membres de la comissió preparatòria. Han exercit el seu dret a vot 317 socis i sòcies (comptant-hi els vots delegats), una xifra que representa un rècord impactant en superar, de ben lluny, la participació de votants registrada en totes les assemblees d’ACAPS realitzades fins a la present. A tall d’exemple, el nombre de socis i sòcies que han exercit aquest matí el seu dret a vot, si ho comparem amb la darrera Assemblea Ordinària de l’any 2005, ha suposat, no gens menys, un increment de la participació d’un 566 %!!! El punt més important tractat a l’ordre del dia ha estat l’elecció del nou equip de “coordinació” -un concepte que vol substituir al de “direcció”-. L’equip de coordinació forma part de la Junta Directiva d’ACAPS, juntament amb els representants del mig centenar i escaig de seccions territorials. L’Assemblea ha elegit, amb el 98% a favor i cap vot en contra, als següents socis i sòcies per a ocupar els càrrecs vacants:

Presidenta, Antonia Hernández, d’ACAPS de Sta. Coloma de Gramenet Vicepresidenta, Susanna Sanahujes, d’ACAPS Vilanova i la Geltrú Secretari, Toni Guirao, d’ACAPS Mataró Tresorer, Quim Carreras, d’ACAPS Sant Andreu (Barcelona) Vocal, Joan Alay, d’ACAPS Lleida Vocal, Rafa Martínez, d’ACAPS La Llagosta Vocal, Txell Trias, d’ACAPS Girona Vocal, Martin Martí, d’ACAPS El Prat de Llobregat

Un altre indicador de l’abast dels canvis impulsats pels socis d’ACAPS és el fet que la composició del nou equip de coordinació comporta: una renovació del 100% (cap càrrec repeteix mandat); els 8 membres escollits són de seccions territorials distintes (i només un és de Barcelona); i, finalment, el nou equip incorpora gent jove amb la voluntat d’engegar també una renovació generacional. En aquest sentit, Toni Guirao ha esmentat la intenció de posar en marxa una secció juvenil per tal de donar protagonisme a aquest sector d’edat. Tanmateix, l’Antonia Hernández ha explicitat la intenció de què cada dos anys es produeixi una renovació de la meitat de la Junta, una mostra més del nou estil de treball nascut a l’Assemblea del 8 de juliol. Aquests són alguns dels trets bàsics del programa de l’equip de direcció entrant:

  • Impulsar una coordinació participativa per fer d’ACAPS una organització solidària on tothom hi col·labori en la mesura que pugui però en igualtat de condicions, sense primacia de ningú. Una ACAPS que promogui les opinions, el debat i que generi il·lusió.
  • Impulsar l’autonomia i la llibertat de les seccions. Millorar la coordinació d’aquestes i procurar una comunicació efectiva entre tots els socis.
  • Practicar una solidaritat que vagi sempre en funció de les necessitats de TOT el poble sahrauí (dels campaments i del Sàhara Occidental).
  • Restablir i normalitzar les relacions amb la contrapart sahrauí, és a dir, amb la Delegació del Front Polisario a Catalunya, amb el compromís de fer tots els esforços per tal de gestionar els projectes que previ acord la contrapart ens delegui.
  • Promoure la coordinació en l’àmbit civil de tot el moviment de solidaritat de Catalunya amb el poble sahrauí, així com amb el de la resta de l’estat espanyol. Una coordinació que des de la llibertat de cada un dels seus integrants faciliti el treball de la solidaritat amb l’objectiu de què aquesta sigui més efectiva.

Val a dir que a l’Assemblea s’ha aprovat per unanimitat una moció que concreta algunes de les prioritats recollides al programa del nou equip de coordinació. La moció insta l’equip de coordinació a incorporar en el seu treball quotidià la cultura de la mediació com a solució de les diferències, i demana restablir i normalitzar les relacions de l’ACAPS amb la Delegació del Front Polisario a Catalunya i a Espanya, amb les autoritats de la RASD -als campaments-, amb els partits polítics i les institucions de Catalunya, i amb la coordinadora de les associacions de solidaritat amb el poble sahrauí de l’estat espanyol. I demana, a l’ACAPS, que torni a gestionar els projectes delegats per la contrapart. Altrament, al llarg de la sessió diversos socis i sòcies han volgut intervenir per manifestar el seu suport a aquesta nova etapa d’ACAPS caracteritzada pels valors emergents de la solidaritat participativa:

  • per sumar esforços pel bé del poble sahrauí (Loli Gómez, ACAPS Sta Coloma de Gramenet),
  • per aconseguir la complicitat de totes les seccions i la de tot el moviment de solidaritat amb el poble sahrauí, en el què l’ACAPS tampoc té la primacia (Quim Carreras),
  • per denunciar amb energia la repressió que pateixen els territoris ocupats (comentari apuntat per un company d’ACAPS de Sabadell),
  • o per constatar que som molts i moltes amb ganes de treballar... I per reconèixer els esforços dels què avui no hi són així com el dels què durant tants anys han fet possible l’existència i el creixement de la nostra entitat (Núria Salamé, ACAPS d’Horta).

Finalment, la transcendència de l’acte d’avui ve corroborada per la intervenció d’Emboirik Ahmed, delegat del Front Polisario a Catalunya, que ha fet la seva exposició a l’inici de l’Assemblea, manifestant el paper destacat que sempre ha jugat ACAPS com a referent de la solidaritat amb el poble sahrauí al nostre país. Emboirik Ahmed ha agraït a ACAPS el seu paper per estendre la sensibilització de la causa sahrauí a nivell de tot Catalunya, així com l’ajuda moral que ha significat pel poble sahrauí saber que aquí hi ha molts homes i dones solidaris amb ells. El delegat del Front Polisario ha denunciat la situació de necessitat que viu la població sahrauí, i ha fet una crida per rellançar l’ajuda humanitària i els projectes de desenvolupament. Igualment, ha denunciat la repressió que es viu a les zones ocupades i ha demanat que es treballi per exigir que es respectin els drets humans i que s’intensifiqui el nostre suport a la lluita practicada al Sàhara Occidental. Emboirik Ahmed ha volgut deixar clar que la contrapart és el poble sahrauí, i que les relacions entre la Delegació i el moviment de solidaritat s’han de basar en el respecte mutu i la voluntat de cooperació. Per últim, el delegat ha manifestat que el Front Polisario no trairà mai al poble sahrauí, i que, per tant, no acceptarà l’autonomia ja que aquesta opció no aporta una solució al conflicte. Emboirik Ahmed ha demanat a l’ACAPS un esforç més per “acompanyar al Poble Sahrauí en el seu camí cap a la Independència”. Sàhara Horta 8 de juliol de 2006 http://saharahorta.blogspot.com/ saharahorta@yahoo.es

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Felicitats a tots i a totes!!!
com diu en Miquel l'Assemblea ha estat un èxit, un èxit de participació, un èxit de voluntats renovades, un èxit de solidaritat envers el poble saharuí.
Ara ja podem continuar fent el que sempre haviam volgut fer i és exercir la nostre solidaritat pel poble saharuí i amb el Front Polisario.
Visca Sàhara Lliure!!!!

Anònim ha dit...

Estimada Blanca:

Permetem amb tot el carinyo que et tinc que et corregeixi un petit lapsus.

La notícia la vam elaborar el dissabte a la tarda l’equip de Sàhara Horta, malgrat que, en realitat, tant sols vàrem relatar el fruït d’una Assemblea construïda per Totes i Tots. Això si, ens va costar bastant fer-ho. Suposo que saps de que et parlo. Estem veritablement esgotats...

Més que res ho dic perquè ho sàpiguen els companys i companyes que llegeixin el teu comentari. Al Cesar el què és del Cesar....

Ara bé, l’has encertat en el sentit de què si és veritat que jo volia afegir una reflexió a títol personal, entre d’altres raons per animar a que també ho facin més persones (la penjaré a continuació).

I, ja de pas, et dic que me n’alegro molt que tu hagis inaugurat la sessió internaútica. Ets la més fidel de les nostres col•laboradores. Gràcies per la teves valuoses aportacions i pels ànims que sempre ens transmets.

Una abraçada molt forta,

Miquel
Sàhara Horta

Anònim ha dit...

A L’ASSEMBLEA D’ACAPS DEL 8 DE JULIOL TAMBÉ ES VA DIR....

* el treball dels membres de l’equip de coordinació és totalment voluntari i gratuït. Cap dels 8 nous càrrecs cobrarà diners per realitzar la seva tasca (Antonia Hernández).

* l’equip de coordinació treballarà col•legiadament. A partir d’ara, els socis i sòcies d’ACAPS us podreu adreçar a qualsevol de nosaltres 8, independentment del càrrec nominal que tinguem assignat. Tots formarem part de l’equip de coordinació, que no serà un òrgan jeràrquic. Estem a la vostra disposició i tots ens considerem igualment legitimats per facilitar-vos la interlocució amb l’equip d’una manera oberta, transparent i àgil (Toni Guirao).

Felicitats companys i companyes. Felicitats Antonia, Susanna, Toni, Quim, Txell, Joan, Rafa i Martin. Felicitats Blanca, Àlex, Rosa. Felicitats a tots els socis, sòcies i seccions que heu (hem) impulsat una altra ACAPS possible. Felicitats a la majoria de socis i sòcies actius d’ACAPS que han treballat dur de distintes maneres, sovint calladament, per obrir pas a aquesta nova realitat tant esperançadora.

Enhorabona a l’equip de coordinació entrant, per haver estat capaços de reunir un grup humà potent. Enhorabona per saber transmetre amb encert i energia, en l’Assemblea del 8 de juliol, les vostres idees i propostes de futur. Enhorabona per retornar-nos la il•lusió, la confiança, el bon rotllo i la nostra dignitat malmesa.

Felicitem-nos, doncs, i celebrem-ho amb serenor, humilitat i alegria.

Ens veiem a la Festa del 16 de juliol!

Visca el Sàhara Lliure!

Miquel
Sàhara Horta

Anònim ha dit...

Estimats companys i companyes de Sàhara Horta,
es veritat, he tingut un lapsus i per aquest motiu ractifico,
vull agraïr a tots els companys i companyes de Sàhara Horta el seu esforç en aquests moments.
una abraçada a tots vosaltres i disculpeu la meva errada.
ens veiem a Vilafranca!

SÀHARA HORTA ha dit...

Cap tipus de problema, Blanca. Només faltaria! Per problemes de veritat...

... Bé, siguem positius.

Ens veiem el 16 a Vilafranca, que com diu l'Antònia, serà un diumenge radiant!

Sàhara Horta