dimarts, 11 de juliol del 2006

Festival Internacional de Música Popular Tradicional
Actuació de Mariem Hassan
Vilanova i la Geltrú
Divendres 21 de juliol, 19.30h
Plaça de la Vila
MARIEM HASSAN (República Àrab Sahrauí Democràtica)
Formació: Veu: Mariem Hassan / Guitarra elèctrica: Boika Hassan / Guitarra elèctrica: Feku Mbarek / Baix: Saleh Ahmed Houssein / Percussió i veus: Haleila Brahim / Percussió, veus i ball: Vadija Mint El Hanevi
El Sàhara Occidental és encara el somni d’un poble que des de fa 30 anys viu refugiat, enmig del no res d’un desert inhòspit. Mariem Hassan va néixer fa 48 anys a Smara, en aquell país que va haver d’abandonar per refugiar-se enmig de la hamada algeriana. Infermera de professió, té als seus 5 fills repartits pel món (dues a Algèria, dos a Cuba i l’altra a Espanya) per la difícil situació dels camps de refugiats de Tinduf, on va ser descoberta per Manuel Domínguez, director del segell discogràfic Nube Negra, el 1997. Mariem és alguna cosa més que una cantant pel seu poble; és la veu col•lectiva d’una comunitat que lluita per la seva independència i que demana al món ser escoltada, una cosa aparentment fàcil però que les actuals circumstàncies polítiques ho compliquen dia a dia.
En les seves cançons, Mariem canta els problemes i la realitat quotidiana del seu poble: guerra, orfandat, desarrelament, pobresa, futur incert... I ho fa des de la màxima austeritat de mitjans, amb instruments tan senzills com el tebal, un pandero gran que toquen les dones saharianes, o la tindit, una mena de guitarra de quatre cordes que ha estat substituïda per la guitarra elèctrica.
Mariem representa també la tradició musical femenina de la música del seu país, és gairebé una feina de guerra ja que els homes estan treballant o lluitant a l’exèrcit. La música és, per tant, cosa de dones al Sàhara i després de tant de temps els cors de veus femenines tenen ja un protagonisme que identifica la seva música tradicional.
Discografia: 1998 A pesar de las heridas Nube Negra / 2002 Mariem Hassan con Leyoad Nube Negra / 2004 Medej Nube Negra / 2005 Deseos Nube Negra