dimecres, 8 d’agost del 2012

La Federació ACAPS formarà part de la delegació que va als campaments de refugiats sahrauís



Organitzat per CEAS, representants del moviment solidari viatgen als campaments sahrauís una setmana després de l’ordre de retirada de cooperants.
Una trentena de responsables de les Associacions d'Amics del Poble Sahrauí de tot l'Estat espanyol, entre ells Toni Guirao en representació de la Federació ACAPS,  viatjaran avui dimarts un dels campaments de Tinduf. El viatge va ser anunciat la setmana passada, quan el Ministeri d'Exteriors va decidir recomanar la repatriació de tots els cooperants que treballaven a la zona, al.legant motius de seguretat.

Per a les associacions,  aquesta maniobra posa en perill la continuïtat dels projectes de cooperació als campaments de refugiats, on la població sahrauí depèn totalment de l’ajuda exterior.  Amb aquest viatge es vol demostrar la confiança en les mesures de seguretat adoptades per les autoritats sahrauís i algerianes i fer una creda a les NNUU contra l’abandonament que podria suposar la retirada dels projectes que es desenvolupen als campaments.

La delegació estarà composta per representants de la pràctica totalitat de les comunitats autònomes, que en menys d’una setmana han respost unànimament a la crida de la Coordinadora Estatal, CEAS –Sàhara. "Ens hem vist desbordats, tot el món volia participar en aquest viatge, que és més necessari que mai. La decisió del ministre preté acabar amb els centenars de viatges que el moviment solidari desenvolupa al llarg de l'any.  Nosaltres no li permetrem.", asseguren els organitzadors. També afegeixen que "aquest viatge no és una resposta d'irresponsables, de persones que volen portar la contrària al govern, sinó una mostra compromesa i raonada de directius de les federacions regionals, professionals del món de la cooperació, professors universitaris  i gent que coneix des de fa molts anys la situació ". Al viatge , també si han unit cooperants de les ong Mundubat i Metges del Món.

La visita, que finalitzarà el proper dissabte, dia 11, portarà un carregament amb ajuda humanitària i medicaments. Durant aquests dies, la delegació celebrarà trobades amb les autoritats sahrauís i podran conèixer de primera mà la situació humanitària, que cada vegada és més preocupant a causa de la crisi. Segons les dades de l’ACNUR i del Programa Mundial d’Aliments, les necessitats bàsiques de la població refugiada sarhauís estan molt lluny de ser cobertes i la Mitja Lluna Roja Sahrauí ha fet crides alertant-ne a les organitzacions i a la comunitat internacional.


7 d’agost de 2012