dimecres, 14 de gener del 2009

L’ACAPS demana a la Generaliat de Catalunya i a l’Ajuntament de Barcelona que vetllin perquè la Fira SMAP-EXPO respecti la legalitat internacional

Des de l’Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí (ACAPS) mostrem la nostra preocupació per la Fira SMAP-EXPO. La Fira SMAP-EXPO ha estat anunciada com el major esdeveniment social, cultural i comercial marroquí organitzat fins ara a Espanya, que es farà a Barcelona, els propers dies 23 al 25 de gener al Palau Sant Jordi. La fira compte amb el suport de l’Ambaixada del Regne del Marroc a Espanya, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el patrocini de l’associació Ibn Batuta. En aquest certamen el Regne del Marroc pretén fer projecció i obrir canals de negoci, tant turístics com immobiliaris, al territori del Sàhara Occidental.

En cartes dirigides a José Montilla, president de la Generalitat de Catalunya, i a Jordi Hereu, alcalde de Barcelona, l’ACAPS els recorda la història del Sàhara Occidental amb l’ocupació il·legal de la majoria del territori del Sàhara Occidental per part del Marroc. Una ocupació que no es reconeguda per cap país de la comunitat internacional, amb multitud de resolucions de les Nacions Unides que demanen l’acabament d’aquesta ocupació i el respecte al dret dels sahrauís, a decidir el seu futur a través d’un referèndum d’autodeterminació. A més el Marroc es beneficia il·legalment de l’explotació dels recursos naturals del territori del Sàhara Occidental.

Així mateix recordem que les Nacions Unides varen publicar un dictamen en què desaconsellen qualsevol relació econòmica amb interessos marroquins en el Sàhara Occidental. La conclusió final és que “si continuen les activitats d’exploració i explotació dels recursos naturals sense considerar els interessos i desitjos de la població sahrauí, s’estarien violant els principis de la llei internacional aplicable a les activitats dels recursos minerals en territoris no autònoms”.

Aquests fets, no impedeixen que el Marroc faci publicitat del Sàhara Occidental com un destí turístic a nivell internacional i intenti legitimar aquesta ocupació mitjançant l’atracció d’operadors turístics i immobiliaris en el territori del Sàhara Occidental.

L’ACAPS lamenta que s’intenti aprofitar l’esmentada Fira SMAP-EXPO, per arribar al públic inversor i operador català, com a un mitjà més per intentar legitimar l’ocupació il·legal d’un territori, a més utilitzant mètodes i formes més que èticament reprovables, per tal d’arribar als seus propòsits.

L’ACAPS es mostra extremadament preocupada, tant des del punt de vista polític com ètic, que la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, permetin, aquest tipus d’activitat i que es pugui utilitzar Catalunya i Barcelona, per legitimar l’ocupació i l’explotació il·legal del Sàhara Occidental, per part del Marroc.

Aquesta actitud, a més d’entrar en conflicte amb els dictàmens contraris de les Nacions Unides a aquest tipus d’activitat, també dóna una desafortunada impressió de posicionar-se obertament a favor de les tesis que avalen l’ocupació colonial il·legal del Sàhara Occidental per part del Marroc. Així mateix, entren en contradicció tant amb la legalitat internacional com amb la voluntat de donar suport al poble sahrauí, manifestat en diverses ocasions des de la pròpia Generalitat i els ajuntaments de Catalunya.

Des de l’Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí, demanen a la Generalitat de Catalunya i a l’Ajuntament de Barcelona que no es permetin la divulgació d’informació que integri el territori Sàhara Occidental al del Regne del Marroc, així com tampoc es permeti que pugui donar la impressió que des de Catalunya es doni suport a l’explotació il•legal dels seus recursos naturals o paisatgístics.

Per tant, si el govern de la Generalitat de Catalunya o l’Ajuntament de la ciutat de Barcelona, no reben de la contrapart del Marroc, la total seguretat que en aquesta Fira no publicitaran cap aspecte relacionat amb l’espoliació il•legal que duen a terme al Sàhara Occidental, l’ACAPS demana al Govern de la Generalitat i a de l’Ajuntament de Barcelona, que facin complir la legalitat internacional, d’acord amb els dictàmens de les Nacions Unides, tal com ja es va fer a la Fira de Turisme de Noruega, on es va exigir al Marroc que no fes cap publicitat sobre el Sàhara Occidental.

Fuente: Sahara Resiste