dijous, 5 d’octubre del 2006

El Correllengua 2006 arriba a Horta
El diumenge 8 d’octubre el Correllengua arriba a Horta. El Correllengua és una iniciativa a favor de la llengua i la cultura catalana sorgida de la societat civil del país. És una proposta per la defensa i la promoció de la llengua catalana, transversal, oberta, participativa i popular, que té com a objectius fomentar l'ús social de la llengua en tots els àmbits.

Sorgí l’any 1993 a l’illa de Mallorca, inspirada en la Korrika del País Basc. El 1995 es començà a fer al País Valencià i a partir del 1997 la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL, d'on hem extret aquesta informació) agafà el compromís de portar-lo a la resta dels territoris de parla catalana. Al País Valencià l'encarregada de portar-lo a terme és Acció Cultural del País Valencià.

El Correllengua es vertebra amb el pas de la flama, que és l’element simbòlic i cohesionador de tota aquesta iniciativa, per les diferents poblacions del país. Al seu pas es llegeix el Manifest del Correllengua, i es realitzen, en l’àmbit local, tota mena d’activitats de caire lúdic, festiu, pedagògic i reivindicatiu: xerrades, taules rodones, programes de ràdio i televisió, música i balls populars, actes gastronòmics, cercaviles, teatre al carrer, concerts,... amb l'objectiu de mostrar la vitalitat de la nostra llengua i cultura, així com d’'implicar tothom en la defensa de la llengua catalana.

A Horta existeix un dels nuclis més actius i destacats de la CAL. Aquest nucli es creà arran del Correllengua que se celebrà a la plaça Eivissa el 2001. Durant aquests darrers anys la CAL Horta ha col·laborat amb diverses campanyes veïnals, com ara Salvem Can Fargas o Túnel No, i ha desenvolupat projectes propis al barri com el Cens de Retolació de Botigues d’Horta (2003), la Campanya Llibres per a la Franja i coordina la formació de Parelles Lingüístiques.

Aquest diumenge pel matí, a la plaça Eivissa d’Horta, l’ACAPS d’Horta i Sahara Horta faran costat al Correllengua i muntaran una parada de difusió i de sensibilitació de la causa sahrauí. Com que també hem iniciat la campanya de la Caravana de recollida d'aliments, tothom que vulgui és invitat a portar-hi aliments, especialment sucre, llenties i oli.