dimecres, 20 de juny del 2012

El diputat d'IU Joan Josep Nuet, pregunta al ministre d'Afers Exteriors durant la sessió de control al Govern per la situació dels presos polítics sahrauís i l'actuació marroquina al Sàhara Occidental



(Madrid, 20 de juny 2012). 

 El diputat d'Esquerra Unida i portaveu a la Comissió d'Exteriors, Joan Josep Nuet, ha plantejat avui al ministre d'Exteriors i Cooperació, José Manuel García-Margallo, durant la sessió de control al Govern la pregunta que tenia registrada sobre "Quina posició té el Govern respecte a la situació dels presos polítics del campament sahrauí dignitat 'Gdeim Izik?"
Durant la formulació d'aquesta pregunta va estar present a la tribuna del hemicicle, convidada per Esquerra Unida, una delegació d'activistes sahrauís entre els integrants hi havia el jove Lafkir Kaziza, que va romandre des del passat 1 de juny durant 16 dies en vaga de fam davant a l'Ambaixada del Marroc a Madrid, fins que va haver d'abandonar per problemes mèdics. L'acompanyava Salek Saidi, un altre jove sahrauí que va ser cremat i torturat per la policia marroquina. Tots dos porten anys defensant els drets i l'excarceració dels presos sahrauís en presons del Marroc.
Al final de la pregunta, tots els diputats i diputades del Grup Parlamentari d'IU, ICV-EUiA, CHA es van desplaçar a l'exterior del Congrés per fer-se una fotografia amb els membres de la delegació, entre els quals també es trobava l'actriu Pilar Bardem.

TEXT COMPLET DE LA PREGUNTA I LA RÈPLICA FETA AL MINISTRE D'AFERS EXTERIORS DURANT LA SESSIÓ DE CONTROL AL GOVERN

Senyor ministre, no tenim aquí al president del Govern, absent, però el tenim a vostè i això és important. Senyor ministre, avui ens visiten dos joves sahrauís, els té vostè sobre del seu cap: un es diu Salek Saidi, cremat i torturat per la Policia marroquina, i també ens visita el jove Lafkir Kaziza, que ha estat 15 dies en vaga de fam en protesta pels més de 22 presos polítics que hi ha en aquest moment i pels assassinats en el desallotjament del campament Gdeim Izik, campament de la dignitat , desallotjat de forma sagnant fa més d'un any i mig per part de la Policia i de l'Exèrcit marroquí. Senyor ministre, volem saber què va fer el seu Govern respecte a la situació dels presos polítics sahrauís que reté Marroc en aquest moment.
Gràcies, senyor ministre. Les opinions que li he donat no són meves, ni són ni tan sols dels sahrauís o del Front Polisario, les podeu llegir en l'informe de la Minurso que el mes d'abril manava l'enviat de l'ONU , Senyor Christopher Ross, que acusava al Marroc de tres coses: un, espionatge, dos, violació dels drets humans, tres, assetjament policial. Per tant, aquests mètodes jurisdiccionals a què vostè es refereix són la tortura, la persecució policial i fets molt greus d'atemptats contra les vides dels homes i dones que viuen avui ocupats al Sàhara Occidental. Què ha fet Marroc davant aquest informe? Demanar que es substitueixi el senyor Christopher Ross. Què ha fet el Govern d'Espanya, el seu Govern, davant d'aquest informe? Mirar cap a altre costat. Això és el que ha fet el Govern d'Espanya, mirar cap a altre costat. Intervingui el Govern d'Espanya. Tenim moltes coses a dir al Sàhara Occidental. Hem de intervenir i demanar que la Minurso entre en el tema de drets humans i protegeixi la població sahrauí. ¡Sàhara lliure!


informació enviada a SAHARA-HORTA  per J. Josep Nuet (ICV-EUiA)