dimarts, 9 de novembre del 2010

Marroc assalta i destrueix el campament d'Aaiun

L'exèrcit marroquí ha arrasat el campament de resistència i testimonis presencials parlen de morts i batalles campals. Els fets es produeixen just el dia en què es reprenen les converses sobre el conflicte a Nova York i en un context d'escalada de tensió entre el Sàhara i el Marroc.
Ja no queden dones ni nens al campament d'Aaiun i els homes que estan resistint l'ofensiva estan sent arrasats. La ciutat sencera crema. Parlem amb la portaveu del Sàhara Thawra que ens explica l'última hora de la invasió marroquina.
Les forces de seguretat del Marroc han atacat i envoltat la capital del Sàhara Occidental, el Aaiun, i s'han registrat "morts i ferits", segons informen els treballadors de Thawra que es troben allà."Des del capvespre del diumenge es van començar a endurir els disturbis a la ciutat d'Aaiun. Es van arrasar habitatges i moltes persones van quedar ferides. Els antidisturbis van patrullar tota la nit després del toc de queda. Aquest matí a les 7.30 un helicòpter va sobrevolar el campament anunciant que l'exèrcit marroquí anava a entrar. Als pocs segons 80 escamots d'antiavalots entraven per diferents punts del campament. Han entrat amb una violència enorme. Només hi ha hagut uns pocs minuts perquè sortissin nens i dones. Els homes que s'han quedat fent resistència estan sent arrasats ", explica Raquel del Castell, portaveu de la iniciativa Thawra."Els nostres companys en el Aaiun ens expliquen que els ferits es compten per centenars i que també hi ha morts encara no ens han pogut confirmar la xifra. Ens diuen que és una massacre ", afegeix del Castell."
Sembla que a aquestes hores del matí els disturbis es registren per tota la ciutat, estan cremant comerços, benzineres ... Les principals carrers de la ciutat, Avinguda Smara i Avinguda tant, estan vivint una situació de màxima urgència. Les parts s'enfronten i els ferits s'amunteguen. Marroc està atacant amb camions blindats i antiavalots, els sahrauís amb pals i pedres. Són dos els camions que ja han estat arrabassats als militars marroquins, per diversos sahrauís, i amb aquests estan ajudant en la seva defensa ", assenyala la portaveu.
Des Thawra ens animen a sortir als carrers a denunciar la situació que viu El Aaiun. "Cal exigir a les Nacions Unides que intervingui. Demanar a la comunitat internacional que declari al Marroc estat genocida. No podem deixar sols als sahrauís ", explica Raquel.Les primeres declaracions oficials del govern marroquí insisteixen en negar-ho tot i asseguren a través de la seva delegació de Govern que l'assalt s'ha efectuat amb "ple respecte de la legislació vigent". Fonts de la seguretat marroquina diuen que la intervenció es va produir "amb mandat judicial" i que només s'han registrat "uns pocs ferits en ambdues parts".
Pots seguir les informacions sobre la situació a El Aaiun a través de mitjans com Guinguinbali, Públic, El País o el web de la Coordinadora Estatal d'd'Associacions Solidàries amb el Sàhara.
Això passa després que en les últimes hores els gairebé 3.700 simpatitzants que es dirigien en comboi des d'El Aaiun al Campament de resistència instal lat als afores de la ciutat aconseguissin entrar. Pots veure imatges de com s'han desenvolupat les últimes hores abans de la invasió marroquina al campament:Aquests fets s'han donat just el dia en què es reprenen les converses sobre el conflicte a Nova York i en un context d'escalada de tensió entre el Sàhara i el Marroc.Es compleix just el 35 aniversari de la Marxa Verda, que va permetre al Marroc apoderar del Sàhara. Després de la vaga de fam de l'activista Aminetu Haidar que va donar la volta al món i l'arribada d'activistes en les últimes setmanes, el Marroc "no vol més testimonis" al Sàhara Occidental. Willy Meyer, europarlamentari d'Esquerra Unida i altres tres diputats autonòmics bascos i navarrès no van poder aquest cap de setmana volar des de Casablanca a Aaiun i van ser retornats a Madrid.
notícia extreta de: http://www.canalsolidario.org/