dimarts, 18 de juliol del 2006

Festa de benvinguda als nens i nenes sahrauís d'Horta-Guinardó
El Districte d’Horta-Guinardó de Barcelona ha donat avui la benvinguda als 12 nens i nenes sahrauís que passen l’estiu amb famílies acollidores del barri d’Horta. L’acte, organitzat pel Centre Cívic Matas i Ramis i per l’Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí (ACAPS) d’Horta, s’ha caracteritzat, fonamentalment, per una gran gresca i xerinola compartida per petits, joves i grans.
La Festa s’ha iniciat amb els parlaments d’Elsa Blasco –Regidora del Districte d’Horta-Guinardó– i Emboirik Ahmed, delegat del Frente Polisario a Catalunya. La presentadora ha estat la presidenta de la nova Junta d’ACAPS d’Horta, Núria Salamé, encara que una mica a empentes i rodolons, perquè a ella això de sortir a la foto de “prota” més aviat li molesta...
En la primera intervenció de la tarda, Emboirik Ahmed ha manifestat que “un any més estem on estàvem, amb els nens sahrauís, les famílies d’acollida i el Frente Polisario”. Ha agraït i ha felicitat a la Núria, a la Rosa i a la resta de companys i companyes de l’ACAPS d’Horta per haver aconseguit –“amb un esforç addicional que en algun cas ha estat traumàtic”– tenir novament els nens sahrauís de vacances al nostre barri. El delegat també ha agraït l’esforç solidari de les famílies acollidores, ha demanat que parlin de Catalunya als nens, i ha recordat que les famílies sahrauís tenen la total seguretat que nosaltres tractem amb carinyo als seus fills, ja que si no fos així no deixarien sortir aquests infants. El delegat del Frente Polisario ha donat igualment les gràcies al Districte pel seu suport a les Colònies i a altres projectes de cooperació, com ara l’Agermanament amb la Daira de Bucraà. I ha animat a què s’organitzi, aviat, un viatge als campaments d’una delegació d’Horta amb la participació de les autoritats del Districte. Tanmateix, EmboiriK Ahmed ha refermat que la raó dels mals del poble sahrauí és l’ocupació que pateix el Sàhara Occidental, un problema polític que té una única solució, l’exercici del dret a autodeterminar el seu futur. “Portem 32 anys esperant per votar en una urna. Esperem que aquests nens puguin votar algun dia i no hagin d’agafar les armes per tornar a viure al seu territori”, ha dit. Posteriorment, Elsa Blasco ha donat les gràcies a l’ACAPS d’Horta per fer possible “l’estar aquí, com cada any” i a les famílies acollidores per aconseguir que vinguin els nens sahrauís, un acte solidari darrera del qual hi ha el fet de compartir una causa, la de què el poble sahrauí pugui autodeterminar-se i tornar a la seva terra. Elsa Blasco ha expressat que des del Districte s’ha tingut molt clar que calia fer un Agermanament, però que era tant o més important tindre’l de la mà d’ACAPS d’Horta per la tasca d’agitació social i de transmissió de la lluita sahrauí que fem als barris, amb l’objectiu que els ciutadans i ciutadanes del districte prenguin partit i prestin recolzament a la reivindicació d’aquest poble per recuperar els seus legítims drets. La Regidora del Districte ha conclòs la seva intervenció amb l’esperança que tots plegats assolim que algun dia els nens i nenes sahrauís retornin a Catalunya provinents de ciutats situades ben a prop del mar, perquè allò voldrà dir que hauran ”recuperat els seu propi mar”. Núria Salamé ha acomiadat els parlaments encoratjant-nos a seguir treballant. Perquè, segons ha dit, la feina no s’atura amb les colònies: “Després de les colònies venen les caravanes, els àpats diaris... L’ajut cap al poble sahrauí, avui per avui, no s’acaba. Per això necessitem sumar esforços constantment”.
A continuació de la part protocol·lària i reivindicativa, l’equip jove de Sàhara Horta, coordinat per l’Albert i el Javi, ens tenien preparada una bona sorpresa. El Javi i l’Albert, conjuntament amb l’Anna Castellano, l’Ona, l’Ingrid i l’Elisenda, han assajat dues actuacions musicals amb els nens i nenes sahrauís, que, val a dir, l’han fet prou bé. Les nostres felicitacions per: Fatma (qui avui ens ha alegrat doblement car ja li han comunicat l’alta mèdica definitiva), Fadli, Hamed, Mahjub Abdesalam, Mahjub Malainin, Mohamed, Mouna, Sidi, Fato, Kneita i El Ouara. Només ens ha faltat el Mounir, de vacances a Teruel amb el Joel, la Maribel i el Pedro (records per a tots quatre!).
Seguidament, ha actuat el grup “Bernard & Jordi”, que han convertit la sala d’actes del Centre Cívic en una explosió de música i colors, on pràcticament ningú ha parat quiet i tothom ha pogut riure i ballar al ritme de les seves cançons, implicant a petits i grans fins gairebé esgotar-nos.
Però tot estava ja previst. Així doncs, per a compensar tant magnànim esforç hem pogut gaudir, al pati del centre, d’un reconfortant refrigeri, que ha servit per posar punt i final a la Festa de Benvinguda d’enguany
Per últim, des de l’ACAPS d’Horta volem aprofitar l’ocasió per agrair al Districte que hagi fet possible l’èxit d’aquesta entranyable festa, i, molt particularment, volem donar les gràcies a la Pili Moros, la Sílvia, la Núria, la Leo, el Josep, el Jordi, l’Àngels, la Mari i, en fi, a tots els treballadors i treballadores del Matas i Ramis per la seva excel·lent feina, paciència i pel tracte exquisit que ens ofereixen habitualment.
Horta, 17 de juliol de 2006