diumenge, 28 d’abril del 2013

LA CASA DEL MARROC AL LABERINT D'HORTA



Fragment d'article publicat a lavanguardia.cat el 10/4/2013:

  "El projecte d'obertura d'un centre cultural catalanomarroquí a Barcelona torna a prendre impuls. La futura Casa del Marroc va ser anunciada a l'abril de 2008 pel llavors alcalde Jordi Hereu, que va oferir un espai sense ús a Montjuïc a les autoritats marroquines durant un viatge institucional a Rabat. No obstant això, la crisi, la primavera àrab i els canvis de govern en les dues ribes mediterrànies van deixar en stand by la iniciativa. La visita de tècnics del govern marroquí, aquest gener, reactivar les negociacions amb l'ajuntament i la Generalitat de Catalunya, que van culminar amb la proposició formal d'una nova ubicació per part del consistori.
  Segons ha pogut saber LaVanguardia.com, es tracta del Palau Desvalls, propietat municipal però gairebé sense ús i parcialment apuntalada, dins dels jardins del Laberint d'Horta de Barcelona. La mansió-també anomenada Palau del Marquès d'Alfarràs-està situada a l'entrada del parc i va ser construïda al segle XVIII per la família Desvalls, també impulsora dels jardins, originalment en estil neogòtic amb afegits d'estètica mossàrab. Compta amb una antiga torre medieval de defensa, anomenada Subirana, adossada a la part posterior. Dels 4.000 metres quadrats que té aproximadament, uns mil estan en estat ruïnós i altres mil han remodelar íntegrament. La façana està catalogada, així que cal restaurar sense alterar el seu aspecte original.
  "El Ministeri dels marroquins residents a l'estranger està estudiant la nova proposta i, en no estar decidida, no hi ha encara data d'inici d'obres ni d'obertura", explica Ghoulam Maichane, el cònsol general del Regne del Marroc a Barcelona. La ubicació a Montjuïc no està oficialment descartada, però ha perdut interès perquè requereix una requalificació urbanística que suposaria gairebé un any extra de demora. Els terrenys inicialment proposats són els de l'antic Institut Botànic-a l'avinguda Montanyans, darrere del MNAC-, que tenen prop de 2.000 metres i impliquen demolir les construccions tapiades i no catalogades que conté.
  El palau d'Horta, en canvi, suposa una major inversió inicial però permet una tramitació més ràpida. "Si al final ens vam decidir pel Palau Desvalls demanarem una petita modificació urbanística perquè ens ho cedeixin 99 anys, el màxim legal, en comptes dels 50 previstos actualment, per poder amortitzar la rehabilitació", argumenta Jordi Murtra, l'arquitecte català a que el Govern marroquí ha encarregat el seguiment de l'emplaçament de la Casa del Marroc i la direcció d'obres de la nova seu del Consolat al carrer Pujades. "Caldrien entre dos i quatre milions d'euros per adequar el palau del Laberint", calcula. Avança que, com la majoria de centres culturals, el nou equipament contindria un auditori, sales d'exposicions, biblioteca, aules de formació, una ludoteca infantil i espais polivalents per a conferències, degustacions gastronòmiques i mostres d'artesania.
  La Casa del Marroc serà un centre laic per al foment del diàleg intercultural i la divulgació de la cultura marroquina i catalana. Pren com a model la Casa Àrab de Madrid i formarà part d'una xarxa de cases culturals en diversos països occidentals, dues de les quals ja funcionen a Bèlgica i Canadà. "No serà un lloc només per a immigrants, volem que quedi clar que serà un espai obert a tothom, a marroquins, catalans ia tot aquell que vulgui gaudir de la cultura, un enriquiment extra per a la ciutat", remarca el Cònsol. El programa d'activitats, detalla, s'acordarà amb la Generalitat i l'Ajuntament i el dissenyarà el director de l'equipament, "un professional" nomenat pel Marroc però triat "mitjançant concurs".

Podeu trobar l'article complert a:
http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20130410/54372175455/palacio-laberint-horta-casa-de-marroc.html